Eu sunt crestin
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Forum crestin
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Sambata seara, AS organizeaza Seara pentru tineri. Sunt invitati toti tineri si cei care se simt inca tineri pe str. Pargarilor nr. 2, Sector 2, la orele 18.Va asteptam in Domnul!
AS organizeaza Seara de Film Crestin in fiecare Miercurea, la orele 19. Asteptam pe toti acei care doresc sa se destinda intr-o admosfera crestina pe str. Pargarilor nr. 2, Sector 2, Bucuresti! Pacea Domnului!
Calculator CO2
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automată: 
:: Mi-am uitat parola
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Stanca Mantuirii Tracker
dd
www.CharityGift.ro - ajuta cu un singur click
Felicitari Stanca Mantuirii .
Intercer 2.0 - Mai aproape de cer
Add Link - Suggest Link - Submit URL Directory
Forum

 

 Ce spune Biblia despre ZECIUIALA?

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin


Numarul mesajelor : 329
Localizare : Cluj - Bucuresti
Data de inscriere : 14/10/2008

Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Empty
MesajSubiect: Ce spune Biblia despre ZECIUIALA?   Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Icon_minitimeDum Mar 15, 2009 4:52 am

Ce spune Biblia despre zeciuială?
--------------------------------------------------------------------------------
Întrebare: Ce spune Biblia despre zeciuială?
Răspuns: Zeciuiala este un subiect despre care mulţi creştini se frământă. În multe biserici, subiectul zeciuielii este supra-accentuat. În acelaşi timp, mulţi creştini refuză să se supună îndemnurilor Bibliei în ceea ce priveşte darurile aduse Domnului. Zeciuiala / darurile trebuie să fie aduse ca o bucurie, ca o binecuvântare. Din nefericire, acestea sunt cazuri destul de rar întâlnite în bisericile zilelor noastre. Zeciuiala reprezintă un concept din Vechiul Testament. Oferirea zeciuielii era o cerinţă a legii, prin care toţi evreii trebuiau să ofere 10% din tot ceea ce câştigau, aducându-l în Tabernacol / Templu (Levitic 27:30; Numeri 18:26; Deuteronom 14:24; 2 Cronici 31:5). Unele persoane înţeleg zeciuiala Vechiului Testament ca pe o metodă de taxare cu scopul de a asigura resurse pentru preoţii şi leviţii care se ocupau cu jertfele. Noul Testament nu porunceşte nicăieri şi nici chiar nu recomandă creştinilor să se supună unui sistem legalist de zeciuială. Apostolul Pavel spune totuşi că toţi creştinii trebuie să pună deoparte o cotă din veniturile lor pentru a susţine biserica (1 Corinteni 16:1-2). Noul Testament nu precizează nicăieri un anumit procent din venituri care ar trebui pus deoparte, însă se spune că acesta trebuie să fie “după câştigul” fiecăruia (1 Corinteni 16:2). Bisericile creştine au preluat în esenţă valoarea de 10% de la zeciuiala Vechiului Testament şi au luat-o în considerare ca valoarea “minim recomandată” în ceea ce priveşte darurile aduse de creştini. Cu toate acestea, creştinii nu trebuie să se simtă obligaţi să dăruiască zeciuială întotdeauna. Ei trebuie să dăruiască în măsura posibilităţilor, “după câştigul” fiecăruia. Uneori aceasta poate însemna că pot dărui mai mult decât a zecea parte, alteori mai puţin. Totul depinde de posibilitatea credinciosului şi de nevoile bisericii. Fiecare creştin trebuie să se roage stăruitor şi să ceară înţelepciune de la Dumnezeu în privinţa participării la darurile aduse Domnului şi/sau a cât anume să dăruiască (Iacov 1:5). “Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău, sau de silă, căci pe cine dă cu bucurie, îl iubeşte Dumnezeu” (2 Corinteni 9:7).
Sus In jos
https://eusuntcrestin.forumgratuit.ro
Admin
Admin
Admin


Numarul mesajelor : 329
Localizare : Cluj - Bucuresti
Data de inscriere : 14/10/2008

Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Empty
MesajSubiect: Zeciuiala - o porunca, chiar şi pentru cei nevoiaşi   Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Icon_minitimeDum Mar 15, 2009 4:55 am

Zeciuiala – o poruncă, chiar şi pentru cei nevoiaşi



Elder Lynn G. Robbins
din Cei Şaptezeci

Sacrificiul adevărat a fost de la început o caracteristică a celor credincioşi .
Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? A2005pulpit_2_7_robbiÎn memorabila nuvelă clasică a lui Charles Dickens, Un colind de Crăciun, Bob Cratchit spera să petreacă ziua de Crăciun cu familia lui. „,Dacă este convenabil, Domnule‘, l-a întrebat el pe patronul lui, domnul Scrooge“.
„,Nu este convenabil‘, a spus Scrooge, ,şi nu este drept. Dacă ţi-aş reţine o jumătate de coroană pentru că nu ai muncit, ai gândi că eşti tratat incorect...
Cu toate acestea‘, a spus Scrooge, ,nu gândeşti că eu sunt tratat incorect, când plătesc salariu pentru o zi în care nu s-a muncit‘.
Funcţionarul a menţionat că este doar o dată pe an.
,O scuză nesatisfăcătoare pentru a fura de la cineva în fiecare zi de 25 decembrie!‘ a spus Scrooge“.1
Pentru Scrooge, ca pentru orice om egoist sau om „firesc“ – sacrificiul nu este niciodată convenabil.
Omul, prin firea lui, are tendinţa de a se gândi numai la el însuşi – se plasează pe el însuşi pe primul loc, şi rareori, dacă o face vreodată, plasează pe altcineva pe locul al doilea, inclusiv pe Dumnezeu. Pentru omul firesc, sacrificiul nu vine în mod natural. El are o poftă care este incapabilă de a fi satisfăcută. Aşa numitele nevoi par, întotdeauna, să fie mai mari decât venitul său, astfel că a avea „destul“ este ceva care nu poate fi niciodată atins, exact cum era şi pentru domnul Scrooge.
Deoarece omul firesc tinde să consume totul, Domnul a poruncit cu înţelepciune lui Israel din vechime să sacrifice, nu pe ultima şi cea mai slabă din turmă, ci cele dintâi roade – nu ce rămâne pe câmp după seceriş, ci cele dintâi roade (vezi Deuteronomul 26:2; Mosia 2:3; Moise 5:5). Sacrificiul adevărat a fost de la început o caracteristică a celor credincioşi.
Printre cei care nu fac sacrificii sunt două extreme: unul este omul bogat şi lacom care nu doreşte să facă sacrificii, celălalt este cel sărac şi nevoiaş care crede că nu poate face sacrificii. Dar, cum poţi cere cuiva care este flămând să mănânce mai puţin? Există o sărăcie care să fie atât de mare încât sacrificiul să nu fie aşteptat sau există o familie atât de nevoiaşă încât plata zeciuielii să înceteze de a mai fi cerută?
Deseori, Domnul ne învaţă folosind condiţii extreme pentru a ilustra un principiu. Povestea văduvei din Sarepta este un exemplu de mare sărăcie folosit pentru a predica doctrina care arată că mila nu poate să jefuiască sacrificiul aşa cum nu poate ea jefui nici dreptatea. În realitate, măsura adevărată a sacrificiului nu constă aşa de mult în ceea ce dă cineva drept sacrificiu, ci în ceea ce sacrifică cineva ca să dea (vezi Marcu 12:43). Credinţa nu este testată atât de mult când dulapul este plin, ca atunci când este gol. În aceste momente definite, criza nu creează propriul caracter – ea îl dezvăluie. Criza este un test.
Văduva din Sarepta a trăit în zilele profetului Ilie, prin cuvântul căruia Domnul a adus o secetă peste ţară care a durat trei ani şi jumătate (vezi Luca 4:25). Foametea a fost atât de mare încât mulţi, în final, erau pe punctul de a muri. Acestea sunt condiţiile în care o găsim pe văduvă.
Domnul îi spune lui Ilie: „Scoală-te, du-te la Sarepta... iată că am poruncit acolo unei femei văduve să te hrănească“ (1 Regi 17:9). Este interesant că lui Ilie nu i s-a spus să meargă la Sarepta până când văduva şi fiul ei nu erau pe punctul de a muri. Acesta este momentul extrem – de înfruntare a foametei – în care credinţa ei va fi încercată.
Când intră în cetate, el o vede strângând lemne.
„... El a chemat-o, şi a zis: ,Du-te şi adu-mi, te rog, puţină apă într-un vas, ca să beau‘.
Pe când se ducea ea să-i aducă, a chemat-o din nou, şi a zis: ,Adu-mi, te rog, şi o bucată de pâine în mâna ta‘.
Şi ea a răspuns: ,Viu este Domnul, Dumnezeul tău, că n-am nimic copt, n-am decât un pumn de făină într-o oală şi puţin untdelemn într-un ulcior. Şi iată, strâng două bucăţi de lemne, apoi mă voi întoarce şi voi pregăti ce am pentru mine şi pentru fiul meu: vom mânca şi apoi vom muri‘“ (v. 17:10–12).
Un pumn de făină va fi într-adevăr foarte puţin, poate doar cât pentru o porţie; acest lucru a determinat răspunsul interesant al lui Ilie: „Şi Ilie i-a zis: Nu te teme, întoarce-te şi fă cum ai zis. Numai – pregăteşte-mi întâi mica turtă...(v. 13; subliniere adăugată).
Dar, nu pare egoist, să ceri nu numai prima bucată, ci poate chiar singura bucată? Nu ne-au învăţat părinţii noştri să-i lăsăm pe alţii să treacă înainte, şi în special un domn să lase o doamnă să treacă înainte, fără să mai menţionăm de o văduvă care moare de foame? Aici era alegerea ei – să mănânce sau să sacrifice ultima ei masă şi să grăbească moartea? Poate ea va sacrifica propria ei mâncare, dar putea ea să sacrifice mâncarea destinată fiului ei flămând?
Ilie înţelegea doctrina care prevedea că după încercările credinţei noastre vin binecuvântări (vezi Eter 12:6; D&L 132:5). El nu era egoist. Ca slujitor al Domnului, Ilie era acolo să dea, nu să ia. Să continuăm povestirea:
„Numai pregăteşte-mi mie o mică turtă întâi [primele roade] şi adu- mi-o; pe urmă să faci şi pentru tine şi pentru fiul tău.
Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: ,Făina din oală nu va scădea şi nici untdelemnul din ulcior nu se va împuţina, până în ziua când va da Domnul ploaie pe faţa pământului‘.
Şi ea s-a dus şi a făcut după cuvântul lui Ilie. Şi multă vreme a avut ce să mănânce, ea şi familia ei, şi Ilie.
Făina din oală n-a scăzut, şi untdelemnul din ulcior nu s-a împuţinat, după cuvântul pe care-l rostise Domnul prin Ilie“ (v. 13–16; subliniere adăugată).
Unul dintre motivele pentru care Domnul ilustrează doctrinele prin condiţii foarte extreme este acela de a elimina scuzele. Dacă Domnul aşteaptă ca şi cea mai săracă văduvă să-şi dea obolul, ce ar trebui să facă toţi ceilalţi care consideră că nu este nici convenabil şi nici uşor să faci sacrificii?
Nici un episcop, nici un misionar nu trebuie să ezite sau să fie lipsit vreodată de credinţa de a propovădui legea zeciuielii către săraci. Sentimentul că „ei nu-şi pot permite să plătească zeciuiala“ trebuie înlocuit cu „ei nu-şi pot permite să nuplătească zeciuiala“.
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să îl facă episcopul pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi este acela de a le cere să-şi plătească zeciuiala. La fel ca şi văduva, dacă o familie nevoiaşă trebuie să ia decizia de a plăti zeciuiala sau de a mânca, ea va trebui să plătească zeciuiala. Episcopul îi poate ajuta pe cei nevoiaşi cu mâncare şi alte lucruri de bază până când se pot bizui pe ei înşişi.
În luna octombrie 1998, uraganul Mitch a devastat multe părţi din America Centrală. Preşedintele Gordon B. Hinckley era foarte îngrijorat de victimele acestui dezastru, dintre care multe au pierdut totul – alimente, îmbrăcăminte şi lucrurile din casă. El i-a vizitat pe sfinţii din oraşele San Pedro Sula şi Tegucigalpa, Honduras şi Managua, Nicaragua. Şi, la fel ca şi cuvintele iubitului profet Ilie adresate femeii flămânde, mesajul profetului modern, în fiecare oraş, a fost asemănător – să fie făcute sacrificii şi să fie supuşi faţă de legea zeciuielii.
Dar cum poţi cere cuiva atât de nevoiaş să facă sacrificii? Preşedintele Hinckley ştia că transporturile de mâncare şi îmbrăcămintea care au fost primite îi vor ajuta să supravieţuiască acestei crize, dar preocuparea şi dragostea lui pentru ei era mai presus decât aceasta. Oricât de important este ajutorul umanitar, el ştia că cel mai mare ajutor vine de la Dumnezeu, nu de la om. Profetul dorea să-i ajute pe ei să deschidă ferestrele cerului aşa cum a promis Domnul în Cartea lui Maleahi (vezi Maleahi 3:10; Mosia 2:24).
Preşedintele Hinckley le-a spus că dacă vor plăti zeciuiala lor, vor avea întotdeauna mâncare pe masa lor, vor avea totdeauna haine pe spatele lor şi vor avea totdeauna un acoperiş deasupra capului lor.
Când servim o mâncare, este mult mai uşor să punem de la început o farfurie în plus de mâncare ca să se găsească pentru un întârziat care vine după ce masa s-a terminat şi mâncarea a fost servită. În mod asemănător, nu este de fapt mai uşor să dăm Domnului cele dintâi roade sau primele fructe, decât să sperăm că sunt suficiente cele „rămase“ pentru El? În calitate de Creator al ospăţului nostru, nu trebuie să fie El oaspetele de onoare, primul care să fie servit?
Mama mea iubită, Evelyn Robbins, m-a învăţat legea zeciuielii când eram în vârstă de patru ani. Mi-a dat o cutie goală cu o bandă adezivă, una de tablă cu un capac cu arc. Ea m-a învăţat să-mi strâng monedele de un cent şi, după aceea, să le duc la episcop. Îi sunt veşnic recunoscător, pentru acea cutie şi pentru binecuvântările care le-am primit datorită faptului că am plătit zeciuiala.
În nuvela Un colind de Crăciun, domnul Scrooge şi-a schimbat felul lui de a fi – el nu mai era omul care fusese. În mod asemănător, aceasta este „Evanghelia pocăinţei“. Dacă Spiritul ne îndeamnă să ne supunem mai mult legii sacrificiului în cursul vieţii noastre, vom putea începe această schimbare astăzi.
Sunt foarte recunoscător faţă de Salvator care a fost exemplul perfect de supunere prin sacrificiu – care S-a oferit El „Însuşi ca o jertfă pentru păcat“ şi a devenit, în cuvintele lui Lehi, „primul rod al lui Dumnezeu“ (2 Nefi 2:7, 9; subliniere adãugatã). Eu depun mărturie despre El şi despre aceste doctrine ale Sale, în numele lui Isus Hristos, amin.
Note



1. The Annotated Christmas Carol, ed.Michael Patrick Hearn, (1976), pag. 69; subliniere adăugată.
Sus In jos
https://eusuntcrestin.forumgratuit.ro
Admin
Admin
Admin


Numarul mesajelor : 329
Localizare : Cluj - Bucuresti
Data de inscriere : 14/10/2008

Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Empty
MesajSubiect: Zeciuiala   Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Icon_minitimeDum Mar 15, 2009 4:56 am

Zeciuiala Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Pdf_button Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? PrintButton Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? EmailButton
Scris de Administrator
Tot ce există îi aparţine lui Dumnezeu.Întreg pământul, oamenii şi celelalte vieţuitoare, aurul şi argintul sunt ale lui Dumnezeu. Nu există NIMIC care să nu fie a Lui, iar noi suntem doar administratorii bogăţiilor Sale. Cum ne ducem la îndeplinire această sarcină?

Maleahi 3:8-12


"Se cade să înşele un om pe Dumnezeu, cum Mă înşelaţi voi?" Dar voi întrebaţi: "Cu ce Te-am înşelat?" "Cu zeciuielile şi darurile de mâncare. Sunteţi blestemaţi, câtă vreme căutaţi să Mă înşelaţi, tot poporul în întregime! Aduceţi însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare", zice Domnul oştirilor, "şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor, şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare. Şi voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă (lăcusta) şi nu vă va nimici roadele pământului şi viţa nu va fi neroditoare în câmpiile voastre", zice Domnul oştirilor. "Toate neamurile vă vor ferici atunci, căci veţi fi o ţară plăcută", zice Domnul oştirilor.
Cum putem să îl înşelăm pe Dumnezeu? Cum putem să furăm de la cel care deţine totul? Din Maleahi 3:8 înţelegem să se referă la zeciuieli şi daruri de mâncare. Dumnezeu consideră că îl furăm dacă nu le aducem la Casa Lui. Mai mult, ca rezultat al acestei neascultări, suntem blestemaţi. Prin contrast, sunt prezentate binecuvântările care urmează dacă aducem zeciuielile la Casa Domnului.
Ce este zeciuiala?
Geneza 14:18-20: „Melhisedec, împăratul Salemului, a adus pâine şi vin: el era preot al Dumnezeului Celui Prea Înalt. Melhisedec a binecuvântat pe Avram, şi a zis: "Binecuvântat să fie Avram de Dumnezeul Cel Prea Înalt, Ziditorul cerului şi al pământului. Binecuvântat să fie Dumnezeul Cel Prea Înalt, care a dat pe vrăjmaşii tăi în mâinile tale!" Şi Avram i-a dat zeciuială din toate.”
Apoi Iacov i-a jurat Domnului că îl va sluji şi îi va da zeciuială din toate lucrurile cu care Domnul îl va binecuvânta. În Geneza 33:11 vedem rezultatul acestui lucru: „…Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi, şi am de toate." Zeciuiala este mijlocul prin care îi permitem Domnului să ne binecuvânteze. În repetate rânduri citim în Scriptură că Dumnezeu doreşte ca poporul Său să aibă prosperitate şi sănătate. De asemenea, ni se spune că orice vom da ne va fi dat înapoi. Luca 6:38: „Daţi, şi vi se va da; ba încă, vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura.” Dumnezeu va deschide cerurile şi va turna asupra noastră binecuvântări necuprinse.
Unde ne aducem zeciuielile?
În Casa Domnului, în vistieriile Lui (Maleahi 3:8-12).
Zeciuiala în Noul Testament
Noul Testament nu vorbeşte mult despre zeciuială, totuşi, Domnul Isus se referă la zeciuială în Matei 23:23, unde spune: „Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege:dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute.” Accentul nu este pus pe faptul că nu ar trebui să îşi aducă zeciuielile, ci că trebuie să înţeleagă şi să aplice îndurarea şi credinţa. Orice facem, oricât de darnici am fi sau am face fapte bune, toate sunt în zadar dacă nu sunt făcute în credinţă şi dragoste. Totuşi, Isus se aştepta să continue să fie darnici.
Indiferent cât de mic sau de mare ar fi venitul tău, este primit de la Dumnezeu şi El ne cere doar 10% din ceea ce ne-a dat. Mulţi consideră că au un venit prea mic şi nu-şi pot permite să dea 10% din el. Problema nu este dacă ne permitem să dăm zeciuiala, ci dacă ne permitem să NU dăm zeciuiala, care este partea Domnului. Doar atât ne cere din tot ce ne-a dat, chiar dacă Lui îi aparţine totul, inclusiv viaţa noastră. Dacă suntem credincioşi în lucrurile mici, Dumnezeu ne va încredinţa şi lucruri mari.
Zeciuiala îl onorează pe Dumnezeu. demonstrează credinţa noastră în puterea Domnului de a ne purta de grijă în toate nevoile. Avem pace atunci când ştim că îl ascultăm pe Domnul. Prin ascultarea noastră de a da zeciuială, devenim exemple bune ca administratori în Împărăţia lui Dumnezeu. .
Sus In jos
https://eusuntcrestin.forumgratuit.ro
Continut sponsorizat





Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Empty
MesajSubiect: Re: Ce spune Biblia despre ZECIUIALA?   Ce spune Biblia despre ZECIUIALA? Icon_minitime

Sus In jos
 
Ce spune Biblia despre ZECIUIALA?
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Biblia
» Cărţi pentru TINE
» INFO...STIRII...
» Despre conduita unui crestin adevarat!!!...About the guidance of a true christian

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Eu sunt crestin :: Tinerii...The young people... :: Tinerii...The young people-
Mergi direct la: